Ποιοί είναι οι συνδυασμοί τροφών που ... «φρενάρουν» τον μεταβολισμό ...;

Ζαγκανίκα Σοφία, MD
Συνδυασμοί τροφών που «φρενάρουν» τον μεταβολισμό.
Σύμμαχός μας στη δίαιτα, παραμένει η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αλλά «εχθρός» μας, ο συνδυασμός τροφών, που μας επιβαρύνουν με περιττά κιλά και δεν «καίγονται» εύκολα.

Η μείωση της ποσότητας τροφών είναι το πρώτο βήμα που κάνει κάποιος στην προσπάθειά του να χάσει ορισμένα κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφών, που επιβραδύνουν ιδιαίτερα τον μεταβολισμό και οδηγούν στην πρόσληψη και όχι στην απώλεια κιλών.

Σημαντική παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά είναι η ύπαρξη ασθενειών ή παθήσεων, όπως το ζάχαρο, η αυξημένη χοληστερίνη, η κολίτιδα κ.α., που λόγω της φύσης τους, ενδέχεται να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και να «φορτώσουν» τον οργανισμό μας με κιλά λόγω λανθασμένου συνδυασμού τροφών.

Τι πρέπει να αποφεύγετε;
Υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί τροφών, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για όσους προσπαθούν να χάσουν περιττό βάρος. Ο συνδυασμός των συστατικών τους, αποτελεί όχι μόνο μια θερμιδική «βόμβα» για τον οργανισμό αλλά και επιβραδύνει σημαντικά τις λειτουργίες του μεταβολισμού και όχι μόνον, δυσκολεύοντας κάθε προσπάθεια δίαιτας. Πιο συγκεκριμένα:

-Ψάρια ή θαλασσινά με κρέας ή αυγά…
Απαγορευμένος συνδυασμός για όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά. Το κρέας και το ψάρι μαζί, πέρα από αντίθετες και διαφορετικές γεύσεις που δε «δένουν» μεταξύ τους, αποτελούν ένα συνδυασμό, που βλάπτει ιδιαίτερα τις ταχύτητες του μεταβολισμού.

-Όσπρια με τροφές που εμπεριέχουν φυτικές ίνες
Πρόκειται για δύο ξεχωριστές και ιδιαίτερα ωφέλιμες κατηγορίες τροφών, που αν καταναλωθούν ξεχωριστά, χαρίζουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Ωστόσο, η από κοινού κατανάλωσή τους κατακρατεί το σίδηρο και χαρίζει κιλά…

-Αλκοόλ και ξηροί καρποί
Είναι συνδυασμός συνώνυμος της διασκέδασης, καθώς σερβίρεται σε όλα τα μπαρ ή τα νυχτερινά κέντρα, όμως αποτελεί μια μικρή θερμιδική «βόμβα», που μας χαρίζει πολλά περιττά κιλά, τα οποία μάλιστα είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να χαθούν.

-Γλυκά μετά από γεύμα
Είθισται ένα πλουσιοπάροχο γεύμα να ολοκληρώνεται με την κατανάλωση σοκολάτας, γλυκού ή παγωτού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανθυγιεινή συνήθεια, που ενώ έχει καθιερωθεί, ωστόσο, βλάπτει ιδιαίτερα τη… ζυγαριά. «Δια ροπάλου» απαγορεύεται η κατανάλωση γλυκών μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες-ο συνδυασμός είναι καταστροφικός για τη σιλουέτα.

-Κόκκινο κρέας με ζυμαρικά, πατάτες ή ρύζι
Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο στο ελληνικό τραπέζι. Ωστόσο, πρόκειται για έναν συνδυασμό, που κάθε άλλο παρά συντελεί στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Συνοδεύστε τα ζυμαρικά, τις πατάτες ή το ρύζι με κοτόπουλο ή άλλο «λευκό» κρέας και προτιμήστε για συνοδευτικό του κόκκινου κρέατος, τα βραστά λαχανικά.

-Αυγά με κρέας
Πρόκειται για δύο τροφές με κοινές διατροφικές «ρίζες» και πολλά κοινά θρεπτικά συστατικά. Έτσι, ο συνδυασμός τους είναι πέρα για πέρα… παχυντικός ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που η κατανάλωση αυγών μαζί με κρέας έχουν οδηγήσει σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Πηγές: www.kardiologika.blogspot.gr (Δρ Δημήτριος Ψυρρόπουλος)

Το είδα: mus-metabolism.blogspot.gr