Αντιοξειδωτική Διατροφή : Ελιξίριο Νεότητας και Μακροζωίας

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι ακριβώς εννοούμε, όταν λέμε: «έχω σκουριάσει»;

Η περιβαλλοντική μόλυνση, η έκθεση στον ήλιο, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το έντονο άγχος προκαλούν οξειδωτικό στρες , δηλαδή «σκουριά» στα κύτταρα του οργανισμού μας.
Το οξειδωτικό στρες οφείλεται στη μεγάλη παραγωγή ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας.

Ποιες βλάβες μας προκαλεί το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες;
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρά μας προκαλώντας πρόωρη γήρανση.
Επίσης, σήμερα γνωρίζουμε ότι το οξειδωτικό στρες είναι η πηγή πολλών γνωστών ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η νόσος Alzheimer, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καταρράκτης, ασθένειες των πνευμόνων, ο διαβήτης και η λίστα δε φαίνεται να τελειώνει καθώς συνέχεια οι επιστήμονες ανακοινώνουν νέες ασθένειες φθοράς που προκαλούνται ή σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Στο οξειδωτικό στρες οφείλεται και η γήρανση του δέρματός μας. Τα δερματικά κύτταρα γηράσκουν όταν δεν καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην επίθεση των ελευθέρων ριζών.
Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και εμφάνιση ρυτίδων. 


Πώς μπορεί να αμυνθεί ο οργανισμός μας;
Το όπλο του οργανισμού μας κατά των ελεύθερων ριζών είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής και η αντιοξειδωτική διατροφή που υποστηρίζει την άμυνα του οργανισμού μας κατά του οξειδωτικού στρες (του σκουριάσματος).

Η αντιοξειδωτική διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε σελήνιο, λυκοπένιο, φλαβονοειδή, μονοακόρεστα και Ω 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Αντίθετα, το κάπνισμα, ο καφές, η ζάχαρη μπορούν να θεωρηθούν σε μεγάλες ποσότητες γηραντικά και κυρίως το κάπνισμα ιδιαίτερα τοξικό. Επίσης επιβαρυντική είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία.

Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί κάποιοι φαίνονται νεότεροι από την ηλικία τους και είναι πιο υγιείς, πέρα από την κληρονομικότητα, αναζητήστε την απάντηση στα μυστικά της διατροφής τους.

Πηγή: www.vitamelia.gr