7 ισχυρά παυσίπονα …στην κουζίνα μας!

Η φύση έχει προνοήσει, πολύ πριν τις φαρμακευτικές, να δημιουργήσει παυσίπονα, τα οποία ευτυχώς βρίσκονται σε αφθονία και είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στην κουζίνα σας.

Ξύδι για την καούρα

Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει η γνωστή παροιμία, έτσι και το ξύδι από μηλίτη είναι η καλύτερη και φυσικότερη ίαση για την καούρα. Βάλτε ένα κουταλάκι της σούπας ξύδι μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το σιγά σιγά. Το ξύδι από μηλίτη περιέχει αλκαλοποιητές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον άνθρωπο, ειδικά λόγω των οξέων που περιέχει η σύγχρονη διατροφή.

Δείτε πως να Απαλλαγείτε από τις καούρες




Σκόρδο για την αρθρίτιδα
Από την αρχαιότητα, το σκόρδο έπαιζε σημαντικό ρόλο στον τομέα των …παυσίπονων. Έτσι και σήμερα, ακολουθώντας την πανάρχαια τακτική, ψιλοκόψτε μία σκελίδα σκόρδο και μαζί με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ζεστάνετέ το. Απλώστε το στις αρθρώσεις που πονούν και θα αισθανθείτε μία τρομερή ανακούφιση. Επιπλέον, το σκόρδο ενδείκνυται και για τον πονόδοντο: τρεις σκελίδες σκόρδο και μία πρέζα αλάτι, χτυπημένα μαζί, είναι ιδανικά όταν τα απλώσετε στο δόντι σας που πονάει.
Δείτε: Σκόρδο, το πανάρχαιο θεραπευτικό βότανο!




Μούρα για την κύστη
Έρευνες έχουν δείξει ότι μία μερίδα μούρα μπορούν να μειώσουν έως και 60% τον πόνο από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το μυστικό όπλο είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία «σκοτώνουν» τις ελεύθερες ρίζες που ερεθίζουν το βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση μούρων είναι μοναδική σπιτική θεραπεία και για το πεπτικό έλκος, τη δυσπεψία και τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
Δείτε ακόμη: Φίγγι - Cranberry (κράνμπερι).


Σταφύλια για τη μέση
Μελέτη του Πανεπιστήμιου του Οχάιο έδειξε ότι εάν καταναλώνετε μία μερίδα σταφύλια καθημερινά απαλλάσσεστε από τους πόνους της πλάτης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σταφύλια περιέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στην περιοχή της μέσης, και αυτό με τη σειρά του ανακουφίζει από τον πόνο.
Δείτε: Σταφύλι: Τα οφέλη για την υγεία!




Ανανάς για τις φλεγμονές
Η βρομελίνη που βρίσκεται στον ανανά είναι εκείνη που μπορεί να σας απαλλάξει από το φούσκωμα και το βάρος που νιώθετε στο στομάχι. Επιπλέον, η κατανάλωση ανανά βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, σταματώντας τις κράμπες και τις φλεγμονές. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην απελευθέρωση των φλεγμονωδών ενώσεων, που συμβάλλουν στην αρθρίτιδα.
Δείτε: Η διατροφική αξία του ανανά!


Βρώμη για τους πόνους περιόδου
Η βρώμη θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις κράμπες τις περιόδου και ανακουφίζουν από την ενδομητρίωση. Ο λόγος είναι ότι η βρόμη είναι πλούσια σε μαγνήσιο και μία από τις καλύτερες πηγές διατροφικού ψευδαργύρου για τις γυναίκες εκείνες, που υποφέρουν από πόνους περιόδου.
Δείτε: Βρώμη: Ένας διατροφικός θησαυρός!!




Γαρίφαλο για τον πονόδοντο
Το γαρίφαλο (το μπαχαρικό όχι το λουλούδι) είναι ένας δοκιμασμένος σύμμαχος κατά του πονόδοντου. Εξάλλου και διάφορες οδοντόκρεμες, που κυκλοφορούν έχουν γαρίφαλο  κάτι που τις κάνει ακόμη πιο ευεργετικές για τη στοματική υγιεινή. Μπορείτε απλά να ταμπονάρετε με λίγο λάδι από γαρίφαλο το δόντι που σας πονάει και να ανακουφιστείτε πραγματικά.
Δείτε: Γαρίφαλο, το διεγερτικό και αντισηπτικό!

Το είδα: defkalionas.wordpress.com

Γιατροσόφια Μακεδονίας.

Τα γιατροσόφια συλλέχθηκαν από την Αναστασία Β. με συνεντεύξεις από παππούδες και γιαγιάδες παιδιών από τη βόρεια Πιερία. Συγκεκριμένα από τα χωριά Καταχάς, Λιβάδι, Μεγάλη Γέφυρα, Παληάμπελα κι από το Αιγίνιο. 
Είναι απλά και εφαρμόσιμα πολλά από αυτά ακόμη και στις μέρες μας. Η ανταπόκριση ήταν άμεση καθώς και η προθυμία για μία…επίδειξη. Τα περισσότερα υλικά είναι απλά, παρμένα από τη φύση. Έτσι, η σοδειά της προσπάθειας έφερε τα παρακάτω αποτελέσματα.

ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΗΓΜΑΤΑ – ΠΡΙΞΙΜΑΤΑ – ΜΕΛΑΝΙΑΣΜΑΤΑ
ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΗΓΜΑ ΠΟΔΙΟΥ: έδεναν το πόδι, στο σημείο που πληγώθηκε, με κρεμμύδι και λίγο λάδι.
- Επίσης έπαιρναν πρόβειο μαλλί το έβρεχαν με ζεστό νερό και τύλιγαν το πονεμένο μέρος.

ΠΡΗΞΙΜΟ – ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΗΓΜΑ: μασούσαν ζυμωτό ψωμί και το έβαζαν σαν κατάπλασμα στο πάσχων σημείο.

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ: ζεστό νερό και λαδάκι εντριβή.
- Επίσης εντριβή την άρθρωση που πάσχει μέσα σε λεκάνη με ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι.

ΜΕΛΑΝΙΑΣΜΑ ΑΠΟ ΧΤΥΠΗΜΑ: σε αυτήν την περίπτωση άλειφαν βούτυρο.

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΟΝΟΙ
ΚΟΙΛΟΠΟΝΟ: ένα μάλλινο πανί ποτισμένο με οινόπνευμα ή τσίπουρο το έβαζαν φωτιά, το έσβηναν και το σιδέρωναν. Κατόπιν το έβαζαν στην κοιλιά..
- Κάτι παρόμοιο ήταν μαντήλι εμποτισμένο με ζεστό ούζο πάνω στον ομφαλό ή εντριβή με ζεστό νερό με ούζο
- Επίσης έβαζαν στην κοιλιά καυτό κρεμμύδι.
- Στον κοιλόπονο έπιναν χαμομήλι ή φασκόμηλο ή βράζανε τσίπουρο με νερό και ζάχαρη και το πίνανε

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ: ούζο ή γαρίφαλο στο δόντι που πονάει. 

- Κάτι διαφορετικό ήταν αλάτι και ελιά στο δόντι που πονούσε.

ΣΤΟΜΑΧΟΠΟΝΟΣ: έπιναν λικέρ από κράνα.

ΠΟΝΟΣ ΑΥΤΙΟΥ: στάζανε μέσα ζωμό από ψημένο πράσο.

ΠΟΝΟΣ ΛΑΙΜΟΥ: τσάι με κονιάκ και λίγο μαυροπίπερο.

ΚΟΛΙΚΟΣ: βράζανε τριβόλια, αγριάδα (μαζί με τη ρίζα) και τη φούντα του καλαμποκιού. Αυτό το αφέψημα το πίνανε.

ΟΤΑΝ ΠΟΝΑΝΕ ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ: έβγαζαν τα σπόρια από το ρόδι και τα έβραζαν για αρκετή ώρα μέσα σε λίγο νερό. Κατόπιν, στράγγιζαν τα κουκούτσια από το νερό. Αυτόν το χυμό τον φύλαγαν σε ένα βάζο και κάθε φορά που πονούσε ο λαιμός έκαναν γαργάρες. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα.

ΕΝΤΡΙΒΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ με χλιαρό ούζο

ΠΟΝΟΙ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ: ζεσταίνουμε σε στεγνό τηγάνι φρέσκια κοπανισμένη ρίγανη και την βάζουμε στο μέρος που πονάει.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΠΛΗΓΕΣ
ΜΙΚΡΟΤΡΑΥΜΑΤΑ – ΚΟΙΛΟΠΟΝΟΙ: λάδι από σπαθόχορτο.. Μάζευαν το σπαθόχορτο στα μέσα Ιουλίου. Έκοβαν τα άνθη και τα έβαζαν μέσα σε ένα βάζο με ελαιόλαδο. Το άφηναν στον ήλιο για περίπου ένα μήνα
.. Μετά το χρησιμοποιούσαν για πληγές αφού πρώτα τις καθάριζαν με χλιαρό νερό.

ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ (παντός είδους χωρίς σκίσιμο): ψίχα ψωμιού εμποτισμένη με ούζο.

ΧΤΥΠΗΜΑ: τοποθετούσαν πάνω κατάπλασμα που έφτιαχναν με κρεμμύδι, λάδι και πιπέρι.

ΓΙΑ ΠΛΗΓΕΣ: σπαθόχορτο, λάδι, οινόπνευμα όλα μαζί σε ένα μπουκάλι και με λίγο βαμβάκι βάζουμε στην πληγή. Η πληγή θεραπεύεται πολύ γρήγορα. Αυτό το φάρμακο λένε πως το είχε στην εκστρατεία ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι το γνωστό Βάλσαμο. (γνωστό και στη Δημητσάνα)

ΚΑΡΟΎΜΠΑΛΟ: αμέσως βάζουμε επάνω ένα νόμισμα και ξεπρίζεται.

ΓΙΑ ΠΛΗΓΕΣ: Χρησιμοποιούσαν το ΚΑΝΤΟΥΡΙ. Αφού ωρίμαζε και έσκαγε, το έκαναν κομματάκια, το έβαζαν σε ένα μπουκάλι με ελαιόλαδο (όπως το βάλσαμο που κάνει και την ίδια δουλειά) και το έβαζαν στον ήλιο. Από αυτό κάθε φορά που είχαν κάποια πληγή εξωτερική το χρησιμοποιούσαν ως επάλειψη ή εσωτερική το χρησιμοποιούσαν για πόση. (Παράδοση Μακεδονίας)
- Για τα κοψίματα χρησιμοποιείται με βράσιμο και το ΨΑΘΟΛΟΥΡΙ. (Παράδοση Δημητσάνας)
- Επίσης το σταφυλάκι που πρέπει να χτυπηθεί να γίνει σκόνη και μετά να ανακατευτεί με ξίδι. (Παράδοση Δημητσάνας)

ΚΑΨΙΜΑΤΑ – ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
ΚΑΨΙΜΟ: για το κάψιμο κάνανε ασβεστοαλοιφή. Έπαιρναν καθαρό ασβεστόνερο σε ένα φλιτζάνι, έβαζαν μέσα ελαιόλαδο και το χτυπούσαν με ένα πιρουνάκι για αρκετή ώρα. Εκείνο έπηζε και γινόταν κανονική αλοιφή. Αυτό ήταν το φάρμακο για τα καψίματα.
- χυμό ντομάτας ή χοιρινό λίπος ή επίθεμα από λεπτές φέτες ωμής πατάτας.

- βάζανε αλάτι και πολύ ώρα κάτω από το κρύο νερό.
- αλάτι και σάλτσα.
- βάζουμε επάνω πατάτα σε φέτες.
- Τοποθετούμε επάνω στην καμένη επιφάνεια κρόκο ΑΥΓΟΥ. Αυτός πρέπει να μείνει κάποιες ώρες μέχρι να πάρει όλη την κάψα. Φροντίζουμε να έχει σε όλη την καμένη επιφάνεια πιάσει γερή κρούστα αυγού. (Παράδοση Μακεδονίας)

ΠΛΗΓΗ Η ΚΑΨΙΜΟ Η ΤΡΑΥΜΑ: έβαζαν καπνό πάνω στην πληγή.


ΚΑΨΙΜΟ ΑΠΟ ΗΛΙΟ: αλείβονταν με γιαούρτι.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: έβαζαν επάνω αλεύρι. Δεν άφηνε να δημιουργηθεί σημάδι..

ΔΙΑΦΟΡΑ
ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΜΑΤΙΩΝ: κομπρέσες με χαμομήλι

ΑΣΘΜΑ: πρόβειο μαλλί το πότιζαν με ούζο και κόκκινο πιπέρι και το έβαζαν στο στήθος.

ΑΦΘΕΣ: ζουμί από καρότο. Βράζουμε σε ένα μπρίκι 2 καρότα για 5-10 λεπτά και κάνουμε πλύσεις τις άφθες.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ: έβραζαν φλούδα από ρόδι.
- πίνουμε πικρό ελληνικό καφέ με μία κουταλιά χυμό λεμόνι ανακατεμένα.

ΛΟΞΥΓΚΑΣ: τρώμε μία κουταλιά ζάχαρη.

ΟΥΛΑ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΟΥΝ: πλύσεις 3 φορές την ημέρα με αφέψημα εχινάκειας, χαμομηλιού ή λεβάντα. Επίσης πλύσεις με λεμόνι.

ΠΙΕΣΗ: έβραζαν δυόσμο και μαϊντανό και έπιναν το ζουμί.
- χαμομήλι

ΠΙΤΥΡΙΔΑ: χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με ένα φλιτζανάκι χλιαρό νερό. Απλώνουμε στο κεφάλι κάνοντας μασάζ. Αφήνουμε περίπου 15 λεπτά. Ξεπλένουμε με νερό με ξύδι.

ΠΥΡΕΤΟΣ: κομπρέσες με ξύδι.
- βάζανε ζεστά πίτουρα κάτω από το σεντόνι που κοιμόταν ο άρρωστος ώστε να ιδρώσει και να του πέσει ο πυρετός.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ: μία σταγόνα ρετσίνι την ημέρα.

ΣΑΚΧΑΡΟ: έβραζαν ένα λουλούδι που το έλεγαν μπαρμπαρόριζα και το έπιναν κάθε πρωί.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ: βάζανε πάνω μία σκελίδα σκόρδο στουμπισμένη.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΊΝΗ: βράζανε αγριάδα και πίνανε το ζωμό.


giatrosofia-elladas.blogspot.gr/


Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας

Δείτε επίσης: Γιατροσόφια Ηπείρου.


Γιατροσόφια Πελοποννήσου.

Γιατροσόφια Κρήτης.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται φυσικά;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι καούρες, το σφίξιμο στο στομάχι και δεκάδες άλλα συμπτώματα που βασανίζουν τους ασθενείς σε καθημερινή βάση απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση οισοφαγίτιδας. Χαρακτηρίζεται ως νόσος όταν γίνεται η αιτία βλαβών στον οισοφάγο ή επηρεάζει την ποιότητα ζωής, με δύο ή περισσότερα επεισόδια οπισθοστερνικού καύσου εβδομαδιαίως. 
Είναι η δεύτερη συνηθέστερη νόσος του πεπτικού μας συστήματος μετά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Υπάρχει σχεδόν ίση αναλογία όσον αφορά την προσβολή ανδρών και γυναικών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάπνισμα και η παχυσαρκία οδηγούν σε παρόξυνση των συμπτωμάτων.

Στη συμβολή μεταξύ οισοφάγου με το στομάχι μας υπάρχει ένας μυϊκός σφιγκτήρας (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας), ο οποίος επιτρέπει τη διέλευση τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι αλλά παρεμποδίζει την παλινδρόμηση της τροφής από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί στην ΓΟΠ με αποτέλεσμα να επιστρέφει γαστρικό περιεχόμενο και να δημιουργεί τα παρακάτω συμπτώματα.

Συμπτώματα
Το πιο συχνό και χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ΓΟΠ είναι ο οπισθοστερνικός καύσος. Περιγράφεται από τους ασθενείς ως καυστικό άλγος ή αίσθημα δυσφορίας πίσω από το στέρνο, που εμφανίζεται συνήθως μισή ώρα μετά τα γεύματα, ιδίως αν επακολουθήσει άσκηση, σκύψιμο ή κατάκλιση.
Το καυστικό αυτό άλγος μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ έντονο και συχνά συνοδεύεται με επιστροφή όξινου γαστρικού περιεχομένου στο στόμα. Σε μικρή ομάδα ασθενών υπάρχει θωρακικός πόνος, ο οποίος μπορεί να μιμηθεί τον πόνο του εμφράγματος και συχνά δημιουργεί σύγχυση και άγχος όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στον γιατρό που καλείται να το διαγνώσει. Μερικές φορές η παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει αίσθηση κόμπου στο λαιμό, βήχα, αλλοίωση της φωνής (βράγχος φωνής), λαρυγγίτιδα.

Η εξέταση που θέτει τη διάγνωση είναι η ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού συστήματος (γαστροσκόπηση). Τα συμπτώματα της ΓΟΠ είναι τόσο συχνά που είναι αδύνατον αλλά και άστοχο να υποβάλλεται ο κάθε ασθενής σε μια τόσο δυσάρεστη και άβολη εξέταση όπως είναι η γαστροσκόπηση.
Αν τα συμπτώματα είναι καθημερινά και μακροχρόνια τόσο ώστε να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, προτείνεται η γαστροσκόπηση όχι μόνο για να διαγνωστεί η νόσος αλλά και να διαπιστωθεί το μέγεθος των διαβρώσεων στον οισοφάγο.
Στις δυτικές κοινωνίες τα συμπτώματα της ΓΟΠ παρουσιάζονται στο 1/3 του γενικού πληθυσμού. Στους ασθενείς όμως που υποβλήθηκαν σε γαστροσκόπηση μόνο στο 1/3 βρέθηκαν ορατές βλάβες στον οισοφάγο τους και είναι σοβαρότερες σε ασθενείς ηλικίας>50 ετών.

Πρόληψη-τρόποι αντιμετώπισης
Οι στόχοι θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η υποχώρηση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν μη φαρμακευτικά μέσα όπως η αλλαγή τρόπου ζωής η οποία είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή της παλινδρόμησης. Τέτοια μέτρα είναι τα εξής:

  • Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων: Αποφεύγοντας τα μεγάλα και πλούσια γεύματα αποφεύγετε την υπερδιάταση του στομάχου, παράγοντας που διευκολύνει τη γαστρική υπερπλήρωση και παλινδρόμηση. Αντίθετα τα μικρά και συχνά γεύματα εμποδίζουν την υπερέκκριση γαστρικών οξέων ενώ επιτρέπουν την επαρκή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Είναι προτιμότερο να τρωτέ λίγο και συχνά από το ό,τι να χωρίζεται το φαγητό σας σε δύο μόνο γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό) ή και ακόμα χειρότερα σε ένα μόνο γεύμα και αυτό το βράδι.
  • Αποφυγή κατάκλισης μετά το γεύμα για 2-3 ώρες: Θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 - 3 ώρες πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Στο διάστημα αυτό μπορείτε να αναπαυθείτε σε πολυθρόνα με ανακεκλιμένη την πλάτη.
  • Αποφυγή γευμάτων αργά το βράδυ: Είναι προτιμότερο να αναπαυθείτε στον καναπέ από ό,τι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι και μάλιστα σε οριζόντια θέση. Το βράδυ αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα. Το βραδινό πρέπει να είναι ένα εύπεπτο και μικρό γεύμα. Αποφύγετε τις σούπες και της μεγάλες ποσότητες υγρών. 
  • Αποφυγή κάποιων τροφών όπως: τηγανητά λιπαρά γεύματα, χυμοί φρούτων (πορτοκάλι, κίτρο, λεμόνι), καρυκεύματα, σιροπιαστά γλυκά, σοκολάτα, μέντα, δυόσμος, σκόρδο, κρεμμύδι.
  • Μείωση κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αεριούχων και αλκοολούχων ποτών (κυρίως μπύρας): Μετά τα γεύματα να γίνεται χρήση μαστίχας με σκοπό την διέγερση και την κατάποση σιέλου που δρα προστατευτικά.
  • Καταπολέμηση της παχυσαρκίας: Η μείωση του σωματικού βάρους μειώνει την ενδοκοιλιακή και κατά συνέπεια την ενδογαστρική πίεση αποτρέποντας την γαστρική παλινδρόμηση. Επιπλέον η απώλεια βάρους μειώνει την βασική γαστρική έκκριση υδροχλωρικού οξέως από τα οξεοπαραγωγά κύτταρα του στομάχου και έτσι αποφεύγεται η υπεροξύτητα του γαστρικού περιεχομένου.
  • Ανύψωση της κεφαλής από την κλίνη: Κατά την κατάκλιση ανασηκώστε το πάνω μέρος του σώματος για παράδειγμα με μαξιλάρια κάτω από την πλάτη ή ανασηκώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού κατά 10 με 15 εκατοστά. αυτό συνήθως επιτυγχάνεται εύκολα τοποθετώντας μερικά βιβλίά κάτω από τα πόδια του κρεβατιού που βρίσκονται προς το κεφάλι.
  • Αποφυγή στενών ενδυμάτων, σφικτών ζωνών: Αποφύγετε τα στενά ρούχα, τα στενά παντελόνια, τις στενές ζώνες, τους κορσέδες και γενικά κάθε ένδυμα που πιέζει την κοιλία. Μετά ένα πλούσιο γεύμα είναι προτιμότερο να χαλαρώσετε την ζώνη σας ή να ανοίξετε και ένα κουμπί.
  • Μετά το γεύμα αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα: το σκύψιμο την ανύψωση βάρους και γενικά κάθε σωματική δραστηριότητα που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση. Ήπιο βάδισμα (περίπατος) μετά το γεύμα βοηθάει τη χώνεψη και εμποδίζει την παλινδρόμηση. 
  • Διακοπή καπνίσματος (αυτό είναι και το πιο δύσκολο για πολλούς): Η νικοτίνη των τσιγάρων προκαλεί μεγάλη και παρατεταμένη χαλάρωση του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα. Έτσι το κάπνισμα και ειδικά μετά τα γεύματα είναι σοβαρός παράγοντας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν δεν μπορείτε να το διακόψετε, τουλάχιστον αποφύγετε το κάπνισμα κατά την διάρκεια του γεύματος και για μια ώρα μετά το τέλος του γεύματος. 
  • Άγχος: Όταν τρώτε επικεντρωθείτε στο φαγητό σας. Απολαύστε το γεύμα σας χωρίς να κάνετε δυσάρεστες ή αγχώδεις συζητήσεις. Αποφύγετε τα κουραστικά και αγχώδη επαγγελματικά γεύματα. Το άγχος και γενικά η κακή ψυχική κατάσταση, μειώνει τη γαστρική κινητικότητα ενώ αυξάνει την παραγωγή και έκκριση γαστρικών οξέων.
  • Αποφυγή ασπιρίνης: και γενικά μην κάνετε κατάχρηση φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα μειώνουν την πίεση του σφιγκτήρα του οισοφάγου. Συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας.

Από το Νικόλαο Καλαϊτζόγλου, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και επιστημονικό συνεργάτη του www.iator.gr. 

Φυσικές θεραπείες για Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση!
Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ένας πρόδρομος για καρκίνο του οισοφάγου, Έτσι πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις φυσικές θεραπείες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αμέσως. Οι κύριες αιτίες είναι εσφαλμένη διατροφή, η έλλειψη προ-αντιβιοτικών και η έλλειψη πεπτικών ενζύμων. Η ολιστική ιατρική, δίνει στο σώμα τα εργαλεία που χρειάζεται για να θεραπεύσει τον εαυτό του και να ενισχύσει το σύστημα του οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή, το πεπτικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί με μια σειρά από θεραπείες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Διατροφικές ελλείψεις πρέπει να προστεθούν στη διατροφή μας, καθώς για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι σημαντικό να συμπληρωθούν προβιοτικά, για το πεπτικό σύστημα, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου), και πεπτικά ένζυμα. Αυτά μπορούν να προστεθούν καθημερινά. Αν η περίπτωσή σας είναι πολύ σοβαρή, θα πρέπει να δώσετε το περιθώριο το πεπτικό σας σύστημα να ξεκουραστεί. Προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι το πεπτικό σας σύστημα, είναι σαν ένα μωρό που πρέπει να το περιποιηθείτε. Μια από τις πιο ισχυρές θεραπείες τη για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι τα πολτοποιημένα τρόφιμα. Αν μπορείτε να κάνετε πουρέ το φαγητό σας, ακόμα και για λίγες ημέρες, θα έχετε μια τεράστια διαφορά και άμεση ανακούφιση. Μπορείτε να βάλετε τα φρούτα στο μπλέντερ σας χρησιμοποιώντας όποια φρέσκα φρούτα σας αρέσουν, εκτός από τα εσπεριδοειδή. Μαγειρέψτε με φρέσκα λαχανικά και φτιάξτε σούπα λαχανικών με λιγο καστανό ρύζι και την κάνουμε πουρέ στο μπλέντερ. Αν δεν έχετε χρόνο για να προετοιμάσετε τον πουρέ τρώτε βιολογικά τρόφιμα για λίγες ημέρες, αν και είναι σημαντικό να έχετε τουλάχιστον ένα φρέσκο ​​πουρέ από φρούτα. Απαραίτητα τα φρέσκα, άψητα φρούτα και τα λαχανικά (σαλάτες ή σούπες) για να την θεραπεία. Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε την αιτία του προβλήματος για να είναι η θεραπεία πλήρης και οριστική. 

Άμεση αντιμετώπιση από τη φύση 
Τα βότανα που καταπραΰνουν 
Πριν απο το φαγητό ή το τσάϊ μια κουταλιά schweden bitter (Σβέντεν Μπίτερ), Το βάμμα schweden bitter σταματάει αμέσως την καούρα.
Επίσης μπορείτε να πίνεται εναλλακτικά μια κουταλιά βαλσαμόλαδο, επίσης σταματάει την καούρα και είναι ένα θεραπευτικό βάλσαμο που ωφελεί ολόκληρο το πεπτικό σύστημα.
Ορισμένα ροφήματα βοτάνων μπορούν να κατα­πραΰνουν το πεπτικό σύστημα και να σας ανακουφίσουν από τις καούρες. Για την προετοιμασία του ροφήματος, σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίξτε ένα κουταλάκι από το βότανο, αφήστε το για 5-6 λεπτά, σουρώστε και πιείτε. Τα βότανα που μπορούν να σας ανακουφίσουν είναι:
Το χαμομήλι: Η δράση του είναι ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδης και αντισπασμωδική. Επίσης, έχει την ιδιότητα να μειώνει τα οξέα του στομάχου.
Το μελισσόχορτο: Δρα κατευναστικά και ενδείκνυται εάν είστε νευρικοί και τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται εξαιτίας του άγχους.
Ο μαραθόσπορος ή το γλυκάνισο: Και οι δύο σπόροι ηρεμούν το στομάχι και διευκολύνουν την πέψη.
Η πιπερόριζα (τζίντζερ): Το ρόφημα πιπερόριζας διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από τις καούρες.
Μείγμα βοτάνων: Για ένα πιο δραστικό ρόφημα, σε δύο φλιτζάνια βραστό νερό ρίξτε ένα κουταλάκι χαμομήλι, ένα κουταλάκι μελισσόχορτο και λίγους μαραθόσπορους.
 
Μαστίχα: επειδή διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου κι έτσι μπορεί να δράσει προστατευτικά στο πρόβλημα αυτό.
Αρωματικά φυτά όπως η γλυκόριζα και το φασκόμηλο, τα οποία αποδεικνύονται πολύ ωφέλιμα στις ξινίλες του στομάχου, καθώς βοηθούν την πέψη και έχουν σπασμολυτική δράση. Μάλιστα το αφέψημα της γλυκόριζας είναι προικισμένο με την ιδιότητα να παράγει μια βλέννα στο στομάχι η οποία επικάθεται στα τοιχώματα του, περιορίζοντας έτσι τις εκκρίσεις των οξέων.


Αφέψημα γλυκόριζας

  • Ανακατεύετε σε 1/2 λίτρο βραστό νερό μία γεμάτη κ.τ.σ. γλυκόριζα σε μορφή σκόνης (θα τη βρείτε στα φαρμακεία ή στα καταστήματα που πουλάνε βότανα) και αφήνετε για 10 λεπτά. 
  • Σουρώνετε και πίνετε 2-3 φλιτζάνια από το αφέψημα αυτό κάθε ημέρα πριν από το φαγητό.

Ρόφημα με:
  • 2 μέρη φύλλων Χαμομήλι 
  • 1 μέρος Μαραθόσπορος 
  • 1 / 2 μέρος ρίζα πικραλίδας 
  • 1 / 4 μέρος φτελιάς (Slippery Elm Bark) 
Υπενθύμισις: το κλειδί της θεραπείας για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση βρίσκεται στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος. Δεν υπάρχει πιο ισχυρό φάρμακο απο το φρέσκο χυμό φρούτων και λαχανικών. 

Χυμός στον αποχυμωτή 
Χυμός στον αποχυμωτή 
Ρεφλεξολογία 
Στο κάτω μέρος του ποδιού σας, το σημείο του οισοφάγου είναι κοντά στην καμάρα του ποδιού (esophagus). Μασάζ αυτό το σημείο σας με τον αντίχειρα με μια μικρή κυκλική κίνηση για πέντε λεπτά την ημέρα σε κάθε πόδι. Μπορεί να χρειαστεί να πιέσετε κάπως σκληρά και να κουνάτε τον αντίχειρά σας γύρω μέχρι να βρει το σημείο. Όταν θα έχετε βρει το σημείο θα αισθάνεστε έναν πόνο.

Αρωματοθεραπεία 
Εισπνεύστε ένα μείγμα από μερικές σταγόνες κάθε ένα από τα έλαια μέντα και χαμομήλι. Μπορείτε να τρίψετε με αυτά το στομάχι σας, αλλά να δοκιμάσετε μία σταγόνα στο χέρι σας πρώτα. Μπορείτε πάντα να αραιώνετε τα αιθέρια έλαια με λίγο αμυγδαλέλαιο πριν από την εφαρμογή απευθείας στο δέρμα.

Schweden Bitter - Σβέντεν Μπίττερ (η αυθεντική συνταγή του Παράκελσου)

Είναι πικρό το πιοτό της … υγείας
Στην αρχαιότητα η διαφορά μεταξύ του ιάματος και του δηλητηρίου ήταν πολύ λεπτή. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν και τα δύο «φάρμακον». Από τότε μέχρι σήμερα, ενώ οι πολλαπλές ιδιότητες κι επιδράσεις των βοτάνων δεν έχουν αλλάξει, έχουν αλλάξει σημαντικά οι συνήθειές μας κι έχουν απομακρυνθεί οι ευεργετικές πικρές ουσίες από τη διατροφή μας.
Οι γλυκές ή αλμυρές ή πικάντικες τροφές, πολλές ταυτόχρονα και υπερβολικά λιπαρές για να είναι νόστιμες, μας περικυκλώνουν από την παιδική μας ηλικία. Τα αναψυκτικά, τα σνακ, τα έτοιμα φαγητά, η απομάκρυνση από τη φύση, οι περιορισμένες μας επιλογές στην αγορά και το σύγχρονο μάρκετινγκ, τείνουν να μας κάνουν να χάσουμε από την ποικιλία των γεύσεών μας, το πικρό.
Το πικρό ή το γλυκό ή την οποιαδήποτε άλλη γεύση, την ανιχνεύουν και την ορίζουν οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας μας και συγκεκριμένα στο πίσω κι επάνω κέντρο της. Δηλαδή εν ολίγοις δεν έχει να κάνει με ένα παρατεταμένο αίσθημα, παρά μόνο με το χρόνο διέλευσής της τροφής από το στόμα. Αντιθέτως το αίσθημα που αφήνει στο στομάχι είναι ευχάριστο και γι αυτό ο θυμόσοφος λαός λέει «πικρό φαΐ, γλυκό στομάχι». Τα πικρά χόρτα, τα πικρά βότανα, οι πικροί καρποί, οι πικροί χυμοί και τα πικρά ορυκτά, είναι γνωστά ακόμα και στα ζώα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Η πικρή ουσία χονδρικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ξυπνάει κάποια μας ζωτικά όργανα. Η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, το στομάχι, το παχύ έντερο, το συκώτι, ενεργοποιούνται και με τη σωστή λειτουργία τους ρυθμίζουμε το βάρος μας, αισθανόμαστε καλύτερα, ζούμε υγιείς.
Και όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Για παρηγοριά ενστικτωδώς οδηγούμαστε στην κατανάλωση πικρών ουσιών. Το πικρό βελτιώνει τη διάθεση, ξαναδίνει ζωή κι ενέργεια, τονώνει τη σκέψη, βοηθά στη διανοητική ισορροπία, ηρεμεί, κατευνάζει το άγχος και αποβάλει τις στενάχωρες σκέψεις.


Το Original Schweden Bitter δεν περιέχει μέλι, ζάχαρη ή οτιδήποτε γλυκαντικό. Είναι ένας τέλειος σύμμαχος της υγείας, συμπληρώνοντας το καθημερινό διαιτολόγιο της σύγχρονης διατροφής μας.
Το ελιξήριο Schweden Bitter (Σβέντεν Μπίττερ) είναι το κορυφαίο δημιούργημα της Μαρία Τρέμπεν.
Η Μαρία Τρέμπεν υπήρξε μία από τις σημαντικώτερες βοτανολόγους του 20ου αιώνος. Βαθειά γνώση του αντικειμένου, συστηματική έρευνα της Ευρωπαϊκής βοτανοθεραπευτικής παράδοσης και πολύχρονη κλινική εμπειρία, την οδήγησαν στη διατύπωση μιάς σειράς απλών και αποτελεσματικών συνταγών για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων προβλημάτων υγείας με εντελώς φυσικά φαρμακευτικά βότανα.


ΠΙΚΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ η μεγάλη έλλειψη της σύγχρονης διατροφής
Τα κιλά χάνονται γρήγορα, η χοληστερίνη πέφτει, αλλά και η ψυχή ωφελείται από τις ευεργετικές ιδιότητες των πικρών βοτάνων.

Ανακοινώσεις και συμπεράσματα από το συνέδριο Εμπειρικής και Πρακτικής Θεραπείας (Καρλσρούη, Γερμανία, Ιούλιος 2001)
Η επίδραση την οποία έχουν στην υγεία μας οι πικρές ουσίες ήταν ήδη γνωστή εδώ και 5000 χρόνια, όπως εμφαίνεται από τις αρχαίες ιερές γραφές του Ινδουισμού. Σε μία από αυτές, την Ayuverda, κατέγραψαν οι Ινδοί τις γνώσεις τους σχετικά με την υγιεινή και μακροχρόνια ζωή (μακροβιοτική), όπου τα πικρά βότανα κατέχουν σημαντικότατη θέση.
Τα πικρά βότανα έχαιραν μεγάλης εκτιμήσεως και στην αρχαία Ελλάδα, κατά την εποχή του Ιπποκράτη, πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής.
Η παλιά παροιμία «ότι είναι πικρό στο στόμα κάνει καλό στο στομάχι» δείχνει ότι ανέκαθεν ήταν γνωστός ο βασικός ρόλος των πικρών ουσιών στην πέψη.
Τα πικρά συστατικά προπονούν τους βλεννογόνους του πεπτικού συστήματος. Οδηγούν σε μία σύσπαση των βλεννογόνων, η οποία σύντομα χαλαρώνει. Με αυτό τον τρόπο αποβάλλονται πιο εύκολα από τον οργανισμό διάφοροι νοσογόνοι παράγοντες, όπως ιοί, βακτηρίδια, παράσιτα και μύκητες.
Ακόμη και τα άγρια ζώα κάνουν χρήση αυτής της ιδιότητας. Σε περίπτωση αρρώστιας τρώνε πικρά χόρτα για να καθαρίσουν τον οργανισμό τους εσωτερικά.

Δείτε σχετικά:
Η Θεραπευτική Ικανότητα της Τροφής- από τον Ιπποκράτη στο σήμερα.
Και:
H Ιπποκράτειος Αντικαρκινική Άμυνα
Πικρές ουσίες: οι ξεχασμένοι σύμμαχοι του αδυνατίσματος.
Schweden Bitter: ένας φυσικός καυστήρας λίπους.
Το ιδανικό σώμα για μπικίνι, η επίπεδη κοιλιά και το ιδανικό για τον καθένα βάρος, ώστε να νοιώθει όμορφα και υγιής, δεν εξαρτώνται τόσο από κάποια αυστηρή δίαιτα, όσο από την ποσότητα των πικρών συστατικών που εμπεριέχονται στο φαγητό μας, και τα οποία, λόγω της γεύσης τους, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την σύγχρονη διατροφή.

Πρόκειται για τα πικρά συστατικά, τα οποία παλαιότερα καταναλώναμε υπό μορφή ριζών, λαχανικών και βοτάνων, ωμά ή μαγειρεμένα. Για χιλιάδες χρόνια αποτελούσαν φυσικούς καυστήρες λίπους στη διατροφή μας. Η γενικευμένη τάση για γλυκές τροφές, για φαγητά τα οποία δεν είναι πικρά και για fast-food, οδήγησε στην εξαφάνιση των πικρών συστατικών από την σύγχρονη κουζίνα, με αποτέλεσμα την επιδημική πλέον αύξηση της παχυσαρκίας, των στομαχικών και πεπτικών προβλημάτων και των σχετικών με τη λειτουργία του μεταβολισμού ασθενειών.
Η συγκεκριμένη αυτή γνώση απετέλεσε και το επίκεντρο των ανακοινώσεων και συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατά το συνέδριο της εμπειρικής και πρακτικής θεραπείας στην Καρλσρούη.
Υποστηρίχθηκε ότι με τον αποκλεισμό των πικρών ουσιών από το διατροφολόγιό μας, αποκλείσαμε μία από τις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις της γεύσης: αλμυρό, ξινό, πικρό, γλυκό. Μόνο η γεύση του γλυκού, του αλμυρού και του ξινού είναι πλέον ευπρόσδεκτες στα πιάτα μας, η πικρή γεύση δεν είναι πλέον επιθυμητή. Το φαινόμενο αυτό, μας προειδοποιούν οι ειδικοί ιατροί και διαιτολόγοι, ήδη μας εκδικείται.

Εντούτοις, τα πικρά συστατικά στην διατροφή μας έχουν πολλά και ανεκτίμητα πλεονεκτήματα.
Τα πικρά συστατικά συντελούν στην επίσπευση της δημιουργίας αισθήματος χορτασμού. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μικρότερες μερίδες φαγητού. Συντελούν, επίσης, χάρη στην έντονη γεύση τους, στην επίσπευση της έκκρισης των πεπτικών υγρών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.
Η πικρή γεύση οδηγεί, εκτός από τα παραπάνω, και από μόνη της στον περιορισμό της επιθυμίας για φαγητό. Τα γλυκά και τα μη πικρά φαγητά, αντιθέτως, αυξάνουν τη διάθεση για περισσότερη τροφή. Επιπλέον, οι πικρές τροφές διαθέτουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τις γλυκές. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος τα γλυκά παχαίνουν ενώ οι πικρές ουσίες οδηγούν σε μία λεπτή σιλουέτα. Διαπιστώθηκε ότι πολλά πικρά συστατικά στην διατροφή μας συντελούν στη διοχέτευση του λίπους των τροφών στην κατεύθυνση που πρέπει, δηλαδή στην καύση του λίπους και όχι στην αποθήκευσή του σε γλουτούς, κοιλιά κλπ.

Η Ursel Buhring, διευθύντρια της Σχολής Θεραπευτικών Φυτών του Freiburg-Breisgau, σε μία διάλεξή της για τις βασικές δράσεις των πικρών ουσιών, η οποία τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή, ανέφερε:
Οι πικρές ουσίες προωθούν αισθητά την συνολική διαδικασία της πέψης. Οι κινήσεις του στομάχου και του εντέρου εντείνονται και η προώθηση της τροφής από το στομάχι στο έντερο επιταχύνεται. Διεγείρουν την έκκριση των υγρών της χολής και του παγκρέατος, βελτιώνουν την πέψη των λευκωμάτων, πρωτεϊνών και λιπών και δρουν ελαφρώς καθαρτικά. Χάρη στην ιδιότητα των πικρών ουσιών να προωθούν την πέψη, ελαττώνεται συγχρόνως η αίσθηση φουσκώματος και εμποδίζονται και οι διαδικασίες ζύμωσης και σήψης που αναπτύσσονται στο έντερο.

Πικρές ουσίες: Ωφέλειες για το σώμα και την ψυχή
Ως επιπλέον ωφέλειες για την υγεία, τις οποίες μπορεί να επιφέρει η πλούσια σε πικρές ουσίες διατροφή, η Ursel Buhring ανέφερε τις εξής:
Μέσω της βελτίωσης της απορρόφησης της βιταμίνης Β 12 από το πεπτικό σύστημα, οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν και τη δημιουργία αίματος. Προάγουν, επιπλέον, και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E, και Κ, όπως επίσης και του σιδήρου.
Οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν και τη δημιουργία βάσεων στον οργανισμό και δρουν με αυτόν τον τρόπο ενάντια στην υπεροξείδωση του σώματος, η οποία αποτελεί πλέον, στην εποχή μας, προβλήματα για πολλούς ανθρώπους.
Το γεγονός ότι και η ψυχή ευνοείται από μία διατροφή πλούσια σε πικρές ουσίες απετέλεσε την μεγάλη έκπληξη για πολλούς από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο. ΗUrsel Buhring ανέφερε σχετικά:
Οι πικρές ουσίες μας δίνουν κουράγιο. Είναι ιδανικές, χάρη στην τονωτική τους δράση, για ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωτικότητά τους, έχουν γίνει ληθαργικοί και δεν βρίσκουν πλέον κίνητρο, που έχουν χάσει την καλή τους διάθεση ή δεν παίρνουν πλέον καμία πρωτοβουλία. Βασιζόμενη στα παραπάνω, πρότεινε να χρησιμοποιηθούν υποστηρικτικά και για την αντιμετώπιση καταθλίψεων.

Σε περίπτωση συστηματικής λήψης των πικρών ουσιών, μπορεί να δυναμώσει το ήπαρ, μπορεί να βελτιωθεί ο μεταβολισμός και, με τον τρόπο αυτόν, να μειωθούν και οι τιμές της χοληστερίνης. Η επιταχυμένη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, μέσω των πικρών βοτάνων, επηρεάζει θετικά και τα νεφρά, οδηγώντας στη μείωση των τιμών του σακχάρου. Μερικές, μάλιστα, από τις πικρές ουσίες, όπως για παράδειγμα η Clucosinolat Sinigrin, πιστεύεται ότι μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία των αρχικών κυττάρων του καρκίνου.
Αυτό που λείπει από τα μοντέρνα τρόφιμα μπορεί να το συμπληρώσει το Schweden Bitter.
Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σήμερα είναι παρασκευασμένα με τρόπο ώστε να μην περιέχουν σχεδόν καθόλου πικρές ουσίες. Τα καλλιεργημένα γκρέιπφρουτ, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι αγκινάρες, τα ραδίκια, η ρόκα, τα ραπανάκια, δεν είναι πλέον τόσο πικρά όσο παλαιότερα.
Ακόμα και στην προετοιμασία τους για κατανάλωση, αφαιρούνται από τις τροφές οι πικρές ουσίες. Σήμερα πλέον μόνον ο καφές και κάποιες μπύρες έχουν πικρή γεύση.
Στην Κίνα και στην Ινδία, αντιθέτως, εκτιμούν, ακόμη, πολύ τις ευεργετικές και δροσιστικές ιδιότητες των πικρών ουσιών. Ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων σε αυτές τις χώρες είναι πολύ περιορισμένος.
Η πικρή γεύση αποτελούσε, σε παλαιότερες εποχές, βασικό συστατικό της τροφής μας. Στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη έτρωγαν τις πικρές ρίζες του φυτού «Αγγελική», ή αλλιώς «ρίζα αγγέλων», ως λαχανικό. Το εκχύλισμα του συγκεκριμένου φυτού αποτελεί, σήμερα, βασικό συστατικό του ελιξιρίου βοτάνων που ονομάζεται Schweden Bitter (Σβέντεν Μπίττερ).

Στην επαρχία της Ελλάδας, την τόσο πλούσια σε άγρια χόρτα, δεν έχει χαθεί ακόμη η συνήθεια να τα μαζεύουν και να τα μαγειρεύουν την κατάλληλη εποχή.
Στην Γαλλία και την Γερμανία τρώνε ακόμα, με μεγάλη ευχαρίστηση, κάποια πικρά χόρτα που ευδοκιμούν την άνοιξη, κυρίως ως σαλάτα.
Αλλά η περιορισμένη ετήσια περίοδος, κατά την οποία ευδοκιμούν τα συγκεκριμένα χόρτα, δεν επαρκεί, για να καλύψει το πικρό τμήμα που πρέπει να συμπληρώνει τη διατροφής μας, όπως διαπίστωσαν οι διαιτολόγοι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Εκτός όμως από αυτό, τα πικρά αυτά χόρτα αποτελούν μέρος της διατροφής μιας πολύ μικρής μειονότητας. Ποιος ψάχνει, τη σήμερον ημέρα, πικρά βότανα για την διατροφή του και ποιος ξεθάβει ρίζες με πικρές ουσίες;
Ως διέξοδο από το πρόβλημα αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση εκχυλισμάτων από βότανα και ρίζες.
Τα θεραπευτικά βότανα και τα εκχυλίσματα βοτάνων, όπως για παράδειγμα το Schweden Bitter, μπορούν να μας προσφέρουν τα πικρά συστατικά, τα οποία λείπουν σήμερα, δυστυχώς, ολοκληρωτικά από τη διατροφή μας, εφ’ όσον βέβαια λαμβάνονται συστηματικά. Συνήθως πρόκειται για εκχυλίσματα που παράγονται από τις ρίζες θεραπευτικών βοτάνων.

Θα μπορούσαμε να φέρουμε, με αυτόν τον τρόπο, το σώμα μας ξανά σε ισορροπία.
Η Hildegard von Bingen (1098 – 1179) η οποία, για τη συμβολή της στην εξέλιξη της Ιατρικής, έχει ανακηρυχθεί Αγία από την Καθολική εκκλησία, στην θεραπευτική πρακτική της χρησιμοποιούσε κυρίως τα εξής βότανα, τα οποία περιέχουν πικρά συστατικά: πιπερόριζα, αγγελική, γλυκύρριζα, μύρο, αψιθιά, ζεντόρια, μάννα, ζαφορά.



Ο περίφημος ιατρός Παράκελσος δημιούργησε, τον 16ο αιώνα, το ελιξίριό του για τη μακροζωία. Τα συστατικά του αποτελούσαν πικρές ρίζες σε συνδυασμό με αλόη, μύρο και κρόκο (σαφράν). Αυτό το μείγμα αποτελεί και σήμερα τη βασική συνταγή του Schweden Bitter.To Schweden Bitter ήταν γνωστό και κατά τον 17ο αιώνα στον Σουηδό Πρύτανη της Ιατρικής Dr. Samst. Στην κληρονομιά που μας παρέδωσε βρέθηκε και η διάσημη συνταγή των Σουηδικών βοτάνων, την οποία χρησιμοποιούσε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο Dr Samst πέθανε σε ηλικία 104 χρονών και ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του υγιής και δραστήριος. Η αιτία θανάτου του: πτώση από άλογο!

Το Schweden Bitter χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα παγκοσμίως, από τους Ινδιάνους της βόρειας Αμερικής μέχρι τους πρακτικούς γιατρούς της Ινδίας και της Μαλαισίας.
Τα πικρά συστατικά (Amara) τα οποία περιέχονται στην σύσταση του SchwedenBitter ενισχύουν την λειτουργία και τις εκκρίσεις του μηχανισμού πέψεως, αποτοξινώνουν και αναζωογονούν γενικά τον οργανισμό. Μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν ως ενδυναμωτικά μέσα ή, αλλιώς, Roborantia. Συντελούν κυρίως στην ενδυνάμωση και τόνωση του οργανισμού, όταν αυτός έχει ταλαιπωρηθεί πολύ έντονα, είτε σωματικά είτε ψυχικά είτε πνευματικά ή μετά από κάποια μακροχρόνια ασθένεια και για να μειωθεί ο χρόνος αποθεραπείας. Πολύ θετικά αποτελέσματα έχει η χρήση του Schweden Bitter και για τους ηλικιωμένους, γιατί συντελεί στην ενίσχυση και προαγωγή της σωματικής και πνευματικής υγείας και ευεξίας.
Μία πολύ καλή πρόταση αποτελεί, επίσης, μια κούρα με το εκχύλισμα βοτάνων Schweden Bitter κατά την άνοιξη ή /και το φθινόπωρο. Την άνοιξη με σκοπό την αποτοξίνωση του οργανισμού από τα κατάλοιπα και τα κιλά, τα οποία έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το φθινόπωρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να προετοιμαστεί κατά του κινδύνου των ασθενειών, οι οποίες εμφανίζονται τον χειμώνα.

(Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι με 2 κουταλάκια του γλυκού Schweden Bitter θυμίζει έντονα στη γεύση το κοκτέιλ Campari με πορτοκάλι και αποτελεί ένα εύγευστο και υγιεινό ποτό.)

Με το ελιξίριο Schweden Bitter
Μπορούν να αντιμετωπιστούν τα εξής προβλήματα:

Η συνταγή του ανάγεται στον Παράκελσο και βρέθηκε σ' ένα παλαιό χειρόγραφο, στο αρχείο του υπεραιωνόβιου Σουηδού καθηγητή της Ιατρικής Dr Samst, στις αρχές του περασμένου αιώνος. Ο Dr Samst έζησε τον 17ο αιώνα και πέθανε σε ηλικία 104 ετών, σε ατύχημα ιππασίας. Οι γονείς του και οι παππούδες του, κάτοχοι αυτού του μυστικού μακροβιότητος, έφτασαν όλοι σε πατριαρχική ηλικία. Το παλαιό χειρόγραφο εξηγεί, σε 46 σημεία, πώς το Schweden Bitter θεραπεύει κάθε αρρώστια. Το Schweden Bitter είναι εκχύλισμα 16 βοτάνων, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων αλληλοενισχύονται με τον μεταξύ τους συνδυασμό.


'ΠΑΛΑΙΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ'
(Μεταγραφή του κειμένου περί της θεραπευτικής δυνάμεως του Schweden Bitter)

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
1. Εξαφανίζει πονοκεφάλους και ζαλάδες, δυναμώνει τον εγκέφαλο και τη μνήμη, με συχνές εισπνοές ή έμβρεξη της βάσης του κρανίου ή με κομπρέσα στο κεφάλι.
2. Βοηθά τα αδύναμα μάτια και απαλείφει τη κοκκινίλα και κάθε πόνο, ακόμα και σε περιπτώσεις φλεγμονής. Τα απαλλάσσει από στίγματα και καταρράκτη. Υγραίνετε, κατά διαστήματα, τις γωνίες των ματιών ή τοποθετείτε ένα εμποτισμένο πανί επάνω στα κλειστά βλέφαρα.
3. Πυώδη εξανθήματα και εκζέματα κάθε είδους, καθώς και ξηροδερμίες, θεραπεύονται, αν υγραίνονται συχνά και καλά.
4. Για τον πονόδοντο, κρατάμε στο στόμα, για λίγη ώρα, μια κουταλιά της σούπας με λίγο νερό, ή υγραίνουμε το πονεμένο δόντι. Ο πόνος σύντομα υποχωρεί και η σήψη εξαφανίζεται.
5. Φλύκταινες στην γλώσσα ή άλλα στοματικά προβλήματα, θεραπεύονται γρήγορα με συχνή ύγρανση.
6. Αν ο λαιμός καιει ή υπάρχει φλεγμονή και η κατάποση γίνεται με δυσκολία, καταπίνετε αργά το Schweden Bitter, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Απομακρύνει τη φλόγωση και θεραπεύει τον λαιμό.
7. Για τις κράμπες στομάχου: μια κουταλιά της σούπας.
8. Για κολικούς: παίρνουμε αργά, τη μια μετά την άλλη, 3 κουταλιές της σούπας και σύντομα θα νιώσουμε ανακούφιση.
9. Απαλλάσσει το σώμα από αέρια και ηρεμεί το συκώτι. Εξαλείφει κάθε πρόβλημα των εντέρων και του στομάχου και βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
10. Ένα εξαίρετο φάρμακο για στομαχικές διαταραχές και πεπτικές δυσλειτουργίες.
11. Ευεργετικό για τους πόνους της χοληδόχου κύστης. Μια κουταλιά της σούπας καθημερινά, πρωί και βράδυ, και κομπρέσες τη νύχτα, και σύντομα κάθε πόνος θα εξαφανιστεί.
12. Για την υδρωπικία: μια κουταλιά της σούπας σε άσπρο κρασί, πρωί και βράδυ, για 6 εβδομάδες.
13. Για πόνους ή εμβοές στα αυτιά, τοποθετείτε μέσα στο αυτί ένα βαμβάκι εμποτισμένο. Είναι ευεργετικώτατο και επαναφέρει την χαμένη ακοή.
14. Για την πρωινή αδιαθεσία, 1 κουταλιά της σούπας σε κόκκινο κρασί, το πρωί, για 3 μέρες, μισή ώρα αργότερα ένας περίπατος, και μετά πρωινό, αλλά χωρίς γάλα. Το Schweden Bitter δεν πρέπει να λαμβάνεται πριν ή μετά από γάλα.
15. Τις τελευταίες 14 ημέρες της εγκυμοσύνης, μια κουταλιά της σούπας πρωί και βράδυ, προάγει την γέννα. Για την εύκολη αποβολή του ύστερου, χορηγείται ένα κουταλάκι του καφέ κάθε 2 ώρες, μέχρις ότου αποβληθεί το ύστερο ανώδυνα.
16. Αν μετά την γέννα το γάλα κοπεί και παρουσιαστεί φλεγμονή, υποχωρεί γρήγορα αν τοποθετήσουμε κομπρέσες.
17. Απαλλάσσει από τα σκουλήκια, ακόμα και από ταινία, παιδιά και ενήλικες. Η δόση που χορηγείται στα παιδιά είναι ανάλογη της ηλικίας τους. Ένα υγραμένο πανί τοποθετείται στον αφαλό και διατηρείται υγρό.
18. Θεραπεύει τα σπυριά των παιδιών. Δίνουμε στα παιδιά το Schweden Bitter, ανάλογα με την ηλικία τους, αραιωμένο με νερό. Όταν τα σπυριά αρχίζουν να μαραίνονται, τα υγραίνουμε συχνά με το Schweden Bitter και δε μένουν σημάδια.
19. Για τον ίκτερο (χρυσή), κάθε παράπονο θα εξαφανιστεί πολύ σύντομα, αν χορηγηθεί μια κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα και τοποθετηθούν κομπρέσες στο πρησμένο συκώτι.
20. Ανοίγει όλες τις αιμορροΐδες, θεραπεύει τα νεφρά, απαλλάσσει το σώμα από όλα τα περιττά υγρά, απομακρύνει τη μελαγχολία και τη κατάθλιψη και βελτιώνει την όρεξη και τη πέψη.
21. Οι αιμορροΐδες μικραίνουν και μαλακώνουν, αν υγραίνονται συχνά και αν λαμβάνεται εσωτερικά το Schweden Bitter, ιδιαίτερα πριν από τη κατάκλιση. Τοπικά, εφαρμόζεται ένα μπαμπάκι εμποτισμένο. Βοηθά το αποκλεισμένο αίμα να κυκλοφορήσει και ανακουφίζει από το κάψιμο.
22. Αν κάποιος έχει λιποθυμήσει ανοίξτε, εν ανάγκη, το στόμα του, δώστε του μια κουταλιά Schweden Bitter και θα συνέλθει.
23. Αυτό το ελιξήριο σας απαλλάσσει από τους πόνους των σπασμών(κράμπες).
24. Για τη φθίση, το παίρνετε καθημερινά, το πρωί με άδειο στομάχι, και συνεχίζετε τη θεραπεία για έξι εβδομάδες.
25. Αν η έμμηνη ρύση σταματήσει ή είναι υπερβολική, η γυναίκα παίρνει το ελιξήριο τρεις ημέρες και επαναλαμβάνει τη θεραπεία 20 φορές.
26. Αυτό το ελιξήριο θεραπεύει επίσης τη λευκόρροια.
27. Αν κάποιος υποφέρει από κρίση επιληψίας, πρέπει να του χορηγηθεί το ελιξήριο επί τόπου και να συνεχίσει τη θεραπεία, γιατί δυναμώνει τα νεύρα όπως και το σώμα, και το απαλλάσσει από κάθε αρρώστια.
28. Θεραπεύει τη χωλότητα και απαλλάσσει από ζαλάδες και αδιαθεσίες.
29. Θεραπεύει επίσης εξανθήματα και ερυσίπελας.
30. Αν κάποιος έχει πυρετό και είναι πολύ αδύναμος, του χορηγούμε μια κουταλιά της σούπας και ο ασθενής, αν δεν είναι υπερφορτωμένος με άλλα φάρμακα, θα συνέλθει σύντομα, ο σφυγμός θα επανέλθει και ο πυρετός, όσο υψηλός κι αν είναι, θα πέσει.
31. Το Schweden Bitter θεραπεύει επίσης τα σημάδια της ευλογιάς, κρεατοελιές και σκασμένα χέρια. Αν η πληγή είναι παλαιά ή πυώδης ή κακοφορμισμένη, τη πλένουμε καλά με άσπρο κρασί και τοποθετούμε ένα πανί εμβαπτισμένο στο ελιξήριο.
32. Θεραπεύει χωρίς παρενέργειες, κάθε είδους πληγή, σκίσιμο ή χτύπημα, αν υγραίνονται συχνά με Schweden Bitter. Ένα κομμάτι πανί εμποτίζεται με το ελιξήριο και καλύπτει τη πληγή αμέσως. Παίρνει γρήγορα το πόνο, προλαμβάνει τις μελανιές ή τη σήψη. Θεραπεύει επίσης, πληγές από σφαίρα. Αν υπάρχουν τρύπες, ραντίζουμε τη πληγή με το ελιξήριο χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να την έχουμε καθαρίσει προηγουμένως. Με επανειλημμένες επιθέσεις εμποτισμένων πανιών, η θεραπεία επέρχεται σύντομα.
33. Απαλείφει τους ουλές, ακόμα και τις παλαιές, πληγές και κοψίματα, αν τις υγράνουμε τουλάχιστον 40 φορές με το ελιξήριο. Όλες οι πληγές κλείνουν και δεν αφήνουν σημάδια.
34. Θεραπεύει κάθε είδους συρίγγιο, ακόμα και αυτά που φαίνονται αθεράπευτα, όσο παλαιά κι αν είναι.
35. Θεραπεύει κάθε έγκαυμα και ζεμάτισμα, είτε αυτό προκλήθηκε από φωτιά είτε καυτό νερό ή λίπος, αν το υγραίνουμε συχνά. Δεν δημιουργούνται φουσκάλες και ακόμη και πυώδεις φουσκάλες θεραπεύονται.
36. Είναι αποτελεσματικό κατά των πρηξιμάτων και των μωλώπων, είτε προέρχονται από χτύπημα είτε από πτώση.
37. Αν κάποιος έχει χάσει την όρεξή του, το ελιξήριο αποκαθιστά την χαμένη γεύση.
38. Σε περίπτωση αναιμίας, επαναφέρει το χαμένο χρώμα, αν λαμβάνεται το πρωί για κάποιο χρονικό διάστημα. Καθαρίζει το αίμα, δημιουργεί νέο αίμα και προάγει τη κυκλοφορία.
39. Ρευματικοί πόνοι στα άκρα ανακουφίζονται, αν το ελιξήριο λαμβάνεται πρωί και βράδυ και εφαρμόζονται κομπρέσες στα πονεμένα μέλη.
40. Θεραπεύει κρυοπαγήματα στα χέρια ή τα πόδια, ακόμα και ανοιγμένα, αν εφαρμόζονται κομπρέσες όσο το δυνατόν συχνότερα, και ιδιαίτερα τη νύχτα.
41. Στους κάλους εφαρμόζουμε ένα εμποτισμένο μπαμπάκι και το διατηρούμε υγρό. Μετά από τρεις ημέρες, οι κάλοι πέφτουν μόνοι τους ή μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς πόνο.
42. Θεραπεύει επίσης δαγκώματα λυσσασμένων σκύλων ή άλλων ζώων, αν ληφθεί εσωτερικά, αφού θεραπεύει και καταστρέφει κάθε δηλητήριο. Ένα εμποτισμένο πανί εφαρμόζεται και στις πληγές.
43. Για τη πανώλη και άλλες μεταδοτικές ασθένειες, καλό είναι να χορηγείται επανειλημμένα, καθώς θεραπεύει τα πρηξίματα και εξανθήματα της πανώλης, ακόμη κι αν έχουν φτάσει στο λαιμό.
44. Όποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα, παίρνει μερικές σταγόνες πριν τη κατάκλιση. Για νευρικές αϋπνίες, ένα πανί εμποτισμένο με διάλυμα Schweden Bitter εφαρμόζεται στο μέρος της καρδιάς.
45. Ένας μεθυσμένος μπορεί να ξεμεθύσει αμέσως με δυο κουταλιές της σούπας.
46. Όποιος παίρνει το Schweden Bitter πρωί και βράδυ, κάθε ημέρα, δεν χρειάζεται άλλο φάρμακο, αφού δυναμώνει το σώμα, τονώνει τα νεύρα και το αίμα, απομακρύνει το τρέμουλο χεριών και ποδιών. Με λίγα λόγια απομακρύνει κάθε αρρώστια. Το σώμα μένει εύκαμπτο, το πρόσωπο νέο και ωραίο.

ΟΔΗΓΙΕΣ
Εσωτερική λήψη: Προληπτικά, σύμφωνα με το 'παλαιό χειρόγραφο', παίρνουμε κάθε πρωί και βράδυ, 1 κουταλάκι του τσαγιού αραιωμένο με νερό. Για αδιαθεσία οποιουδήποτε είδους, μπορούμε να πάρουμε 3 κουταλιές της σούπας αραιωμένες με νερό. Για σοβαρές παθήσεις, παίρνουμε 2 έως 3 κουταλιές της σούπας ως εξής: 1 κουταλιά της σούπας αραιωμένη σε μισό φλιτζάνι τσάι βοτάνων, το μισό από αυτό λαμβάνεται μισή ώρα πρίν και το άλλο μισό μισή ώρα μετά από κάθε γεύμα.
Επιθέματα (κομπρέσες): Ανάλογα με την περιοχή, ένα κομμάτι βαμβάκι ή μια γάζα εμποτίζεται με Schweden Bitter και εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή, η οποία έχει προηγουμένως καλυφθεί καλά με ζωϊκό λίπος ή αλοιφή καλέντουλας. Ένα κάπως μεγαλύτερο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης τοποθετείται από πάνω, για να μη λερωθούν τα ρούχα. Κατόπιν τυλίγουμε με ένα κομμάτι ύφασμα ή χρησιμοποιούμε ένα επίδεσμο.
Η κομπρέσα μπορεί να μείνει στην περιοχή, αναλόγως της ασθενείας, 2 έως 4 ώρες. Αν είναι ανεκτή, η κομπρέσα μπορεί να παραμείνει όλη τη νύχτα. Όταν αφαιρεθεί, πουδράρουμε το δέρμα με ταλκ. Αν, παρ' όλα αυτά, άτομα με ευαίσθητο δέρμα, παρουσιάσουν ερεθισμό, οι κομπρέσες πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μικρότερο χρονικό διάστημα ή να παραληφθούν για λίγο. Άτομα αλλεργικά στο πλαστικό να μή το χρησιμοποιήσουν. Ποτέ μή ξεχνάτε να λιπαίνετε το δέρμα προηγουμένως. Αν έχει ήδη παρουσιαστεί φαγούρα, χρησιμοποιείστε αλοιφή καλέντουλας.

Προσοχή: όλες οι προαναφερόμενες ποσότητες Schweden Bitter πρέπει να λαμβάνονται αραιωμένες σε τσάι βοτάνων ή νερό.

Η θαυμαστή θεραπευτική δύναμη αυτού του ελιξηρίου φαίνεται στο ανωτέρω κείμενο του 'παλαιού χειρόγραφου'. Μπορεί κάποιος να πει, και πολύ σωστά, ότι το Schweden Bitter είναι ευεργετικό για όλες τις ασθένειες ή, τουλάχιστον, ότι είναι αποτελεσματικό ως βάση κάθε θεραπείας.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρία Τρέμπεν "Υγεία από το Φαρμακείο του Θεού", εκδόσεις Κέδρος, 2002.

ibd-gr.blogspot.gr
www.goodlifeshop.gr
www.vitamins.gr

Τροφές με βιταμίνη D: Οι 7 καλλίτερες φυσικές πηγές για τη διατροφή σας

Προκειμένου να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D από τη διατροφή σας, προσπαθήστε από σήμερα κιόλας να προσθέσετε τις παρακάτω φυσικές πηγές στα γεύματά σας.

Ίσως γνωρίζετε ότι το σώμα μας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζετε είναι πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να λάβουμε αυτή τη σημαντική θρεπτική ουσία.
Ωστόσο, υπάρχουν λίγες τροφές που περιέχουν με φυσικό τρόπο αυτό το θρεπτικό συστατικό, γι’ αυτό και μόλις μόνο το 20% της βιταμίνης D προέρχεται από τη διατροφή μας.
Το μεγαλύτερο μέρος βιταμίνης D που προσλαμβάνουμε από τα φαγητά που τρώμε, προέρχεται από τις λεγόμενες εμπλουτισμένες με αυτήν τροφές, όπως ο χυμός από πορτοκάλι, το γάλα και τα δημητριακά.\


Η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου, γι’ αυτό και οι προαναφερθείσες εμπλουτισμένες τροφές παρέχουν μια ισχυρή δόση και από τα δύο αυτά συστατικά. Επίσης βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος και μπορεί ακόμη και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.
Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να φτάσουν την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα που συνιστάται για ενήλικες (600 IU’s). (Το να λαμβάνετε ακόμη και 4.000 IU’s τη μέρα είναι ασφαλές και μπορεί να σας εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη).
Όμως, καθώς η ημέρα μικραίνει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να περνάμε χρόνο κάτω από τον ήλιο και επιπλέον, είναι και ολοένα πιο επικίνδυνο χωρίς κάποια αντηλιακή προστασία. Προκειμένου λοιπόν να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D από τη διατροφή σας, προσπαθήστε από σήμερα κιόλας να προσθέσετε τις παρακάτω φυσικές πηγές στα γεύματά σας, όπως προτείνονται από την Ηuffingtonpost.

1. Σολομός
Πληθώρα θαλασσινών επιλογών περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D και ο σολομός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Ακόμη και μια κονσέρβα σολομού 85 περίπου γραμμαρίων περιέχει σχεδόν 650 IU’s, ποσότητα αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που χρειαζόμαστε ημερησίως. 85 γραμμάρια φρέσκου σολομού έχουν περίπου 450 IU’s.

2. Τόνος σε κονσέρβα



85 γραμμάρια τόνου σε κονσέρβα με νερό, περιέχουν 154 IU’s, σχεδόν το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ο τόνος που συντηρείται σε λάδι περιέχει ακόμη περισσότερη βιταμίνη D, όμως να θυμάστε ότι το λάδι σημαίνει περισσότερο λίπος.

3. Σαρδέλες
Μια άλλη επιλογή σε κονσέρβα είναι οι σαρδέλες. Δύο από τα μικρά αυτά ψαράκια περιέχουν 46 IU’s, περίπου το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Δείτε περισσότερα: Σαρδέλα – το ταπεινό θαύμα της φύσης!!
4. Κρόκοι αυγών


Ένας μεγάλος κρόκος αυγού περιέχει 37 IU’s βιταμίνης D. Τα αυγά αποτελούν επίσης μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης και ενώ περιέχουν διαιτητική χοληστερόλη, δεν έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, οπότε απολαύστε τα άφοβα.
Δείτε: Αυγά, ψέμματα καὶ χοληστερίνη.

Άυγό: Φάρμακο ή Δηλητήριο, ανάλογα με τον τρόπο που θα το φάτε.
5. Τυρί
Ένα κομμάτι ελβετικού τυριού περιέχει 6 IU’s, είναι λιγότερο επεξεργασμένο και περιέχει λιγότερο νάτριο από ένα τυρί, όπως το αμερικανικό για παράδειγμα. Ένα φλιτζάνι τυρί ricotta έχει 25 IU’s, ωστόσο θα σας προτείναμε μια μικρότερη ποσότητα καθότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

6. Βοδινό συκώτι
85 γραμμάρια βοδινού συκωτιού περιέχουν 42 IU’s βιταμίνης D και ενώ ίσως να μην είναι και η πρώτη σας επιλογή, σας ενημερώνουμε πως αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή σιδήρου.


7. Μανιτάρια
Ορισμένοι μύκητες, όταν εκτίθενται σε περισσότερο από το συνηθισμένο ηλιακό φως ή σε εσωτερικό υπεριώδες φως, μπορεί να περιέχουν ευεργετικά επίπεδα βιταμίνης D. Δεδομένου ότι τα περισσότερα μανιτάρια καλλιεργούνται στο σκοτάδι, αναζητήστε σε καταστήματα εκείνα που καλλιεργούνται στο φως.

Ενδυκτεικά: 
ΤροφέςΒιταμίνη D (μg ανά 100 γρ.)
Μουρουνέλαιο210,0
Σκουμπρί, ωμό8,2
Σολομός, ωμός7,1
Σολομός, ψητός5,9
Κρόκος αυγού4,9

Δείτε ακόμη: Βιταμίνη D ένας εξαιρετικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού (βίντεο).

KANONIΣΜΟΣ ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ


Με τη βιοποικιλότητα να χάνεται και τις παλιές ποικιλίες να απειλούνται, διότι δεν προστατεύονται από επιχειρήσεις ή ιδρύματα, οι οργανώσεις «Πελίτι» και «Αιγίλοπας» προοειδοποιούν ότι η χαριστική βολή θα έρθει από την Κομισιόν, με νέα οδηγία για τους σπόρους. 

Ο Kώστας Κουτής από τον Αιγίλοπα εξηγεί γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο τους αγρότες. 
Για τον κίνδυνο να μπουν στην «παρανομία» πολλές εμπορεύσιμες παραδοσιακές ποικιλίες φυτών, όπως τα βερίκοκα Μπεμπέκου και Διαμαντοπούλου ή η «αναβιωμένη» ποικιλία Ζέας (δίκοκκο σιτάρι), προειδοποιούν οργανώσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε στις 21 Ιανουαρίου το Δίκτυο «Αιγίλοπας» και το «Πελίτι» με τη συμμετοχή της αυστριακής οργάνωσης «Κιβωτός του Νώε» και των ελληνικών δικτύων «Οικοκοινότητα» και «Δρυάδες», δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω της προστασίας και της αναπαραγωγής των παλιών παραδοσιακών ποικιλιών, ενώ τονίστηκε το δικαίωμα των παραγωγών να καλλιεργούν και να ανταλλάζουν ελεύθερα τους σπόρους.

Σχέδιο Οδηγίας

Η προσπάθεια αυτών των οργανώσεων σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του «Πελίτι», Βάσω Κανελλοπούλου, κινδυνεύει από το Σχέδιο Οδηγίας που έχει προτείνει από τον Νοέμβριο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά από όλες τις ποικιλίες να εγγράφονται σε έναν εθνικό κατάλογο, για τον οποίο υπάρχει ένα συγκεκριμένο κόστος εγγραφής και δοκιμής στο χωράφι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ζαγκίλη, που μίλησε στην εκδήλωση, το κόστος εγγραφής για τις παραδοσιακές ποικιλίες θα ανέρχεται στο 10% του κανονικού, μόλις υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ. Το θέμα είναι ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο και αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο, θα περιλαμβάνει γεωγραφικούς περιορισμούς για τις παλιές ποικιλίες, για παράδειγμα αχλαδιές Κοντούλες θα μπορούν να καλλιεργούνται μόνο στην Κόρινθο, καθώς και άλλους περιορισμούς σε ποσότητες σπόρων και στη διακίνησή τους.

Εξαφάνιση ντόπιων ποικιλιών
Η κυρία Κανελλοπούλου είπε ότι τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αποδειχθεί καταστροφικά για τη βιοποικιλότητα στη χώρα μας, καθώς μόνο το 1% των ντόπιων ποικιλιών σίτου και το 2-3% των ντόπιων ποικιλιών λαχανικών συνεχίζουν να καλλιεργούνται. Την ίδια στιγμή η ζήτηση από τους καταναλωτές αυξάνεται και δημιουργεί μία νέα αγορά με μικρό μερίδιο και καλές προοπτικές, όπως για το σιτάρι «Ζέας».
Δείτε:
Ο πλούτος & οι προοπτικές των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα.


Τράπεζα Γενετικού Υλικού σε παρακμή
Μεγάλη σημασία έχει η Τράπεζα Γενετικού Υλικού που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με χιλιάδες ποικιλίες και είδη στα ψυγεία, που όμως είναι υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη. Τα προβλήματα τα γνωρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, που είναι καθηγητής Γενετικής στη Θεσσαλονίκη και τα χρήματα μπορούν να βρεθούν μέσω του FAO και της Ε.Ε. Μάλιστα, στην εκδήλωση ειπώθηκε ότι εάν αυτά τα είδη και οι ποικιλίες δεν καλλιεργηθούν και δεν αναπαραχθούν στο χωράφι, θα υποβαθμιστούν. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένας διατηρητής (π.χ. το υπουργείο ή το ΕΘΙΑΓΕ) και ένας αγρότης, ώστε χωρίς υψηλό κόστος να εγγράψουν στους καταλόγους τις παλιές παραδοσιακές ποικιλίες, πριν το απαγορεύσει ο νέος κανονισμός που ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες. 

Δείτε ακόμη:
Γενετικά Τροποποιημένοι Σπόροι.

alttherapy.blogspot.gr